Aloitin polarisoivan kuva-analyysin kokoamalla yhteen kaikki asunnostani löytyvät aikakausilehdet ja muutamat taidekuvajulkaisut. Päätin etsiä kuvia vain paperisista lähteistä, koska halusin kuvat konkreettisina kappaleina eteeni. Lähteiden rajaaminen paperiseen kuvastoon helpotti myös huomattavasti tehtävän aloittamista, koska netin kuvapankit tuntuivat upottavan laajoilta kuvien kahlaamiseen.
Kuvia kertyi yhteensä noin 15 kappaletta. Lajittelin ne ryhmiin sen mukaan, mitä avainkuvan elementtejä ne toivat mieleeni. Ryhmiä syntyi kolme: etualan hahmoon, taustan vuoristoon ja teoksen maalausjälkeen liittyvät kuvat.
Etualan hahmosta lähti liikkeelle linkki nyky-yhteiskunnan "naama 24/7 kännykkään liimattuna" -ilmiöön. Maailmaa tuijotetaan ja elämän merkittävimmätkin tapahtumat eletään jatkuvasti puhelimen kameran linssin lävitse. Puhelin, somemaailma ja kaikki siihen liittyvät oheisilmiöt ja sovellukset imaisevat helposti sisäänsä, jolloin niin sanottu oikea elämä jää taustalle pyörimään ilman itse eläjää. Ihminen elää omassa kuplassaan, välillä siitä nauttien ja välillä vain pinttyneen tavan tai jopa riippuvuuden vuoksi. Avainkuvan taivaalle tiiraileva tähtitieteilijä ei suoranaisesti hohkaa tällaista negatiivisuutta, vaan enemmänkin täydellistä flow-tilaa. Nykyhetkeen tuotuna ensimmäisenä mieleeni kuitenkin piirtyi eräänlaisen henkisen erakoitumisen negatiivinen puoli. Tämän ajatuksen pohjalta etsin ilmiötä edustavia kuvia.
Taustaan liittyvät kuvat puolestaan valikoituivat niiden sävyjen ja valon pilkahdusten vuoksi. Maalausjälkeen liittyvät kuvat esittävät teoksessa näkyvää taiteilijan kädenjälkeä ja silottelematonta maalausjälkeä.
Ryhmittelyn jälkeen leikkelin kuvia sommitteluun sopiviksi versioiksi ja sovitin niitä avainkuvan “pohjamuottiin”. Pyrin säilyttämään avainkuvan sommittelun, mutta en kuitenkaan halunnut pitäytyä liikaa alkuperäisteoksessa. Lopullista kollaasia varten käytin noin kymmentä valitsemaani kuvaa. Alkuperäisteoksesta poimin mukaan osia taustan vuorista ja hahmoa ympäröivistä esineistä.
![]() |
Valmis kollaasi |
Valmis kollaasi yhdistää mielestäni onnistuneesti alkuperäisteoksen, oman tyylini ja tulkintani teokseen linkittyvästä nykypäivän ongelmasta.
Kollaasissa puhelimensa kautta välittyvään maailmaan uppoutunut henkilö on mustan laatikon sisällä, samaan tapaan kuin alkuperäisteoksen hahmo oman tavaramuurinsa suojissa. Samaan aikaan muu maailma pyörii hänen ympärillään vain taustahälynä ja urbaanina autiomaana.
Itselläni on hieman ristiriitainen suhtautuminen aiheeseen, sillä nautin suuresti sosiaalisen median tarjoamista mahdollisuuksista viestiä läheisteni kanssa, julkaista omia kuvia ja rakentaa jonkinlaista some-elämää muun elämän kylkeen. Joskus kuitenkin havahdun siihen, kuinka yhteen kokoontunut seurue on yhtäaikaisesti uppoutunut oman puhelimensa ääreen, eikä kukaan enää ole läsnä tilanteessa. Toisaalta tämä on hyväksyttävää nykyaikaa, toisaalta epäilyttävää todellisuudesta vieraantumista.
Kollaasin kuvalähteet:
Getty images. 2016. Nissi, A. Uljas musta Gloria 5-6/2016, 82-85.
Getty images. 2016. Laukkanen, E. Kun ei tapahdu mitään. Me Naiset 30/2016, 34-38.
Holmström, Pekka. 2013. Tojkander, M. En ole koskaan voinut niin hyvin kuin nyt. Anna 21/2013, 18-21.
Getty images. 2016. Laukkanen, E. Kun ei tapahdu mitään. Me Naiset 30/2016, 34-38.
Holmström, Pekka. 2013. Tojkander, M. En ole koskaan voinut niin hyvin kuin nyt. Anna 21/2013, 18-21.
Huse, Patrick. 2010. Huse, P. Realms of Belonging/Kuulumisen ulottuvuuksia. Norja: Delta Press.
Kuusimurto, Teemu. 2016. Laukkanen, E. Yksin vai yhdessä? Me Naiset 35/2016, 48-53.
Sainio, Ulla . 2013. Nye, C. Horoskooppi. Anna 21/2013, 92.
Sensai-cosmetics. 2016. Gloria 3/2016, 67.
Sainio, Ulla . 2013. Nye, C. Horoskooppi. Anna 21/2013, 92.
Sensai-cosmetics. 2016. Gloria 3/2016, 67.
Ranta, Raisa Kyllikki . 2016. Sauvala, M. Rääväsuu, josta tuli menestyjä. Kauneus & Terveys 10/2016, 14-18.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti